Rana Plaze

DESET GODINA OD TRAGEDIJE RANA PLAZE U BANGLADEŠU

Published On: 26 travnja, 2023
Categories: Novosti

DESET GODINE OD TRAGEDIJE RANA PLAZE U BANGLADEŠU: Kako je modna industrija odgovorila na izazove sigurnosti rada i održivosti?

Autorica: Danijela Pustahija Musulin

24. travnja 2013. godine dogodila se jedna od najvećih industrijskih tragedija u povijesti tekstilne industrije. Rana Plaza, zgrada tekstilne tvornice u Bangladešu, srušila se nakon što su radnici bili prisiljeni raditi u nesigurnim uvjetima, a preko 1.138 tekstilnih radnika izgubilo je život u ovoj tragediji, a ozlijeđeno je više od 2500 osoba. 80% stradalih osoba bile su žene. Ova tragedija je potresla svijet i prisilila modne brendove da preispitaju svoje prakse i odgovornost prema radnicima koji rade za njih.

Deset godina nakon tragedije postavlja se niz pitanja jesu li se dogodile pozitivne promjene za radnike modne industrije proizišle iz ruševina Rana Plaze. Koliko se „brza moda“ usporila plasiranjem  jeftinih kolekcija, spuštanjem cijena modnih proizvoda na račun cijene rada i proizvodnje? Modni brendovi u EU su bili izloženi kritikama i mnogi od njih su nakon toga poduzeli korake kako bi poboljšali sigurnost i uvjete rada u svojim dobavljačkim lancima. Ova tragedija otvorila ekološka i društvena pitanja na koje modna industrija odgovara „zelenim inicijativama“.

U Europi je Rana Plaza potaknula stvaranje budućeg okvira i izradu akcijskog plana za kružno gospodarstvo za rješavanje problema utjecaja na okoliš modnog sektora te ubrzala kreiranje strategija održivosti. U tom kontekstu Europski parlament 24. travnja 2023. trebao bi glasovati o direktivi koja će postaviti okvir za buduću regulativu EU-e koji bi spriječio neprihvatljive oblike prakse modne industrije koje su štetne za zdravlje ljudi i okoliš.

U budućnosti sigurno da implementacija održive mode treba postati praksa i  smjernica za razvoj strategija net-zero, transformaciju opskrbnih lanaca, angažiranje potrošača, primjenu cirkularne ekonomije, poticanje pozitivnih društvenih učinaka na lokalnoj,  nacionalnoj i globalnoj razini uz kontinuirano uključivanje odgoja i obrazovanja na svim instancama.

Stoga, iako je tragedija Rana Plaze predstavila tamnu stranu modnog sektora, ona također je otvorila put prema održivoj modi i inicijativama poboljšanja radnih uvjeta te zaštiti ljudskih prava u cijelom lancu opskrbe modnih proizvoda što je dugotrajan i potreban proces promjena modne industrije.