MONOGRAFIJA NAŠE POZNATE DIZAJNERICE OBUĆE VLASTE JARNJAK

Bili smo na promociji monografije naše poznate dizajnerice obuće Vlaste Jarnjak

Published On: 21 siječnja, 2018
Categories: Dizajn, Novosti

”Kada razmišljamo o dizajnu u našim hrvatskim uvjetima u doba šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća, kada se u dizajn uključila Vlasta Jarnjak, svakako trebamo imati na umu dvije stvari.

Prvo, dizajn je industrijska kategorija, to jest, nastao je za potrebe industrijske proizvodnje onog časa kada se spoznalo da su tijekom 19.stoljeća inovatori-inženjeri preuzeli vodstvo u proizvodnji i oblikovanju novim materijalima, konstrukcijama i tehnologijama, te time isključili umjetničko-zanatsko estetsku vrijednost oblikovanja uporabnih predmeta….

….Drugo, da bi se dizajn i njegova zadaća mogla realizirati i razviti budući da premašuje proizvodnju obrta i manufakture, te se bavi oblikovanjem za velike serije, standardiziranih oblika, strojno izrađenih predmeta, trebalo je imati tvornice, strojeve , industriju koja će, radi plasmana robe na tržište, radi uspjeha pred konkurencijom, poticati potrebe za lijepim, kvalitetnim, funkcionalnim, praktičnim…..( citati iz knjige )

U hrvatskoj povijesti dizajna vrlo malo znamo o dizajnerima obuće. Jedan od pionira ovog rijetkog posla bila je Vlasta Jarnjak. Ovom monografijom obuhvaćen je cjelokupni radni vijek gospođe Jarnjak sa najznačajnijim osvrtom na njezin dizajnerski rad u tadašnjim tvornicama obuće u Zagrebu ( Astra i Tvornica dječje obuće ). Uz to ona je aktivno sudjelovala i u tadašnjim modnim časopisima za obuću ( Styl i Košuta , gdje je jedno vrijeme i glavna i odgovorna urednica ). Tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća surađuje i s našim časopisom KOŽA&OBUĆA gdje objavljuje svoje ilustracije ženski cipela i dječjih čizmica , te članke-izvještaje sa svjetskih sajmova obuće.

Preporučamo ovu vrijednu knjigu svim stručnim školama iz djelatnosti obućarstva, studentima dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i svim ostalim stručnim djelatnicima iz tvrtki kožarsko-obućarske industrije. U arhivi Hrvatskog društva kožara i obućara ona će ostati kao vrijedan trag i svjedočanstvo o radu gđe Vlaste Jarnjak u nekom karakterističnom vremenskom razdoblju.

 Gđa Vlasta Jarnjak potpisuje primjerak svoje knjige gđi Jeleni Balent iz Hrvatskog društva kožara i obućara

U nastavku pogledajte neke od modela gđe Vlaste Jarnjak iz promovirane knjige. Složit ćete se s nama da je većina njih nosiva i dan danas.