INTERVJU – GOSPOĐA ANA DORKIN

Intervju – gospođa Ana Dorkin

Published On: 29 studenoga, 2016
Categories: Intervju

U vukovarskoj poduzetničkoj zoni Priljevo tvrtka ANĐELO d. o. o. počela je prije deset godina s proizvodnjom gornjih dijelova obuće krojenjem i šivanjem. Tvrtku su vodili Ana i Marjan Dorkin, a uglavnom se proizvodilo za inozemstvo. Budući da je tvrtka Anđelo d. o. o. jedna od najuspješnijih tvrtki u našoj grani na tom području, dobila je Plaketu grada Vukovara, a nedugo zatim najveći je inozemni kupac zapao u poteškoće te otkazao sve narudžbe. To se odrazilo i na poslovanje tvrtke Anđelo d. o. o. zbog čega su svi zaposlenici privremeno bili na čekanju. Međutim, ti problemi nisu obeshrabrili obitelj Dorkin. Istraživali su i tražili nove partnere da bi na kraju stupili u kontakt s vlasnikom tvrtke RICOSTA iz Njemačke koji je preuzeo tvrtku Anđelo d. o. o. te osnovao novu tvrtku RICOSTA CROATIA d. o. o. Na čelo tvrtke postavio je gospodina Marjana i gospođu Anu Dorkin. O tome, kao i o svim ostalim problemima, razgovarali smo s gospođom Anom Dorkin.

K&O: S obzirom na sve poteškoće s kojima ste se zadnjih godina suočili, možete li nam reći kakvi su daljnji planovi za novu tvrtku u sljedećem razdoblju?

Ana Dorkin: Najvažniji je dio plana ostvaren. Postali smo dio obitelji Ricosta GmbH Njemačka, a time smo riješili dugotrajno zapošljavanje iz Vukovara i okolnih mjesta. Ricosta Croatia d. o. o. bavi se krojenjem i šivanjem gornjih dijelova obuće.

K&O: Trenutačno šijete samo gornje dijelove za dječju obuću. Planirate li proširenje proizvodnih kapaciteta te moguću proizvodnju gotove obuće?

Ana Dorkin: Naravno, u planu je proširenje proizvodnje i zapošljavanje 25 novih djelatnika. Pokretanje proizvodnje gotove obuće planirano je u sljedećem razdoblju ovisno o kretanjima i događanjima na svjetskom tržištu.

K&O: Imate li dovoljno kvalitetnih djelatnika? Kako pronalazite nove djelatnike i kako ih osposobljavate za ovu djelatnost? Koliko trenutačno imate zaposlenih?

Ana Dorkin: Trenutačno zapošljavamo 76 djelatnika uglavnom ženske radne snage, a imamo dovoljno kvalitetnih osoba u proizvodnom ciklusu.

K&O: Dobivate li sve materijale za proizvodnju od vlasnika ili nešto i sami nabavljate?

Ana Dorkin: Sav materijal koji upotrebljavamo u svojoj proizvodnji dobivamo od vlasnika tako da ništa ne nabavljamo u Hrvatskoj.

K&O:Želite li još nešto naglasiti?

Ana Dorkin: Želim naglasiti da Ricosta Croatia d. o. o. Vukovar ima osiguranu proizvodnju od otprilike 170 000 pari na godinu. Do kraja listopada očekujemo 30 novih šivaćih strojeva, a time povećavamo produktivnost i kvalitetu proizvodnje.

Ricosta GmbH u Hrvatsku je uložila otprilike 1.000.000 eura zakupnju nekretnine, obnovu poslovne zgrade, kupnju mašina, stolaca i uređenje okoliša. Napominjemo da špediterske usluge obavlja Ilibašić prijevoz, a noževe za sječenje kože izrađuje tvrtka Rasnek iz Vukovara.

Nadam se da sam ovim kratkim izlaganjem uspjela predstaviti tvrtku Ricosta Croatia d. o. o iz Vukovara.