ITMA 2023 – Stručna edukacija članica HDKO-a

Published On: 20 listopada, 2023
Categories: Sajmovi

Hrvatsko društvo kožara i obućara i Tekstilno-tehnološki fakultet organizirali su posjet sajmu ITMA 2023. Članice Društva: predsjednica Sanja Ercegović Ražić, tajnica Franka Žuvela Bošnjak,  Martinia Ira Glogar, Suzana Kutnjak-Mravlinčić, Anica Hursa Šajatović, Anja Ludaš kao i djelatnici Tekstilno-tehnološkog fakulteta: Tea Kaurin, Veronika Lovreškov, Luka Savić, Ivana Čorak i Ana Šaravanja posjetili su sajam ITMA 2023. Uz neposredan i zorni uvid, sajam predstavlja izvrstan izbor stručne edukacije u sakupljanju određenih znanja za nastavni proces, konzultacije s predstavnicima tvrtki, prikupljanje tržišnih podataka ili mogućih partnerstava za buduću suradnju.

ITMA 2023, u svom 19. izdanju, održana je u Milanu, Italija, u izložbenom centru Fiera Milano Rho od 8. do 14. lipnja 2023. Na ovoj izložbi industrija se okuplja svake četiri godine kako bi predstavila najnovije tehnologije obrade tekstila i odjeće, strojeve i materijale te promicala suradnju i stvarala partnerstva. Ove se godine predstavilo 1 709 izlagača iz 47 zemalja  na 200.000 m2  izložbenog prostora uz podršku 160 organizacija i 110 medija te 111.000 posjetitelja iz 143 zemalja.

Svjetski proizvođači tekstila i odjeće te vodećih robnih marki predstavili su najnovija postignuća s naglaskom usmjerenim prema digitalnoj transformaciji i održivosti u segmentima: napredni materijali, automatizacija i digitalna budućnost, inovativne tehnologije te održivost. Inovacija i održivost postali su kritični pokretači omogućujući stvaranje novih tehničkih tekstila s naprednim materijalima i funkcionalnostima koji se koriste u različitim primjenama, od mode, sporta, građevine, medicine i drugo. Revolucionarni razvoj u robotici i umjetnoj inteligenciji (AI) omogućio je postupno usvajanje automatizacije u procesima proizvodnje tekstila, dok digitalizacija proizvodnih procesa oblikuje budućnost cjelokupnog integriranog lanca vrijednosti tekstila i odjeće.

Kroz 12 sajamskih hala prezentirana su brojna tehnološka postignuća i inovacije svrstanih u 20 poglavlja/segmenata od predenja, tkanja, pletenja, veza, netkanog tekstila, završne obrade, tiska, izrade odjeće, kompozita, testiranja, recikliranja, softvera i automatizacije, boja i kemikalija, istraživanja i inovacija, vlakna, pređa i tkanina do oprema za rad postrojenja. Dorada i predenje bila su dva najveća sektora na ovogodišnjoj izložbi. Proizvođači i robne marke predstavili su i niz rješenja usmjerenih na smanjenje utjecaja modne industrije na okoliš primjenom inovativnih materijala i integracijom naprednih procesa s ciljem postizanja konkurentske prednosti u „izgradnji“ zelenijeg planeta.