“ Modni Accessoires: Dizajn proces i razvoj proizvoda u modnoj industriji na primjeru Ready to Wear mode“

“ Modni Accessoires: Dizajn proces i razvoj proizvoda u modnoj industriji na primjeru Ready to Wear mode“

Published On: 8 siječnja, 2024
Categories: Novosti, Zanimljivosti

Marko Petrić mag.art. / mag.ing.des.text, glavni modni dizajner za About You Privat Labels u Berlinu održao je znanstveno – popularno predavanje “ Modni Accessoires: Dizajn proces i razvoj proizvoda u modnoj industriji na primjeru Ready to Wear mode“ u Studijskoj jedinici Varaždin 21. prosinca 2023.

Kroz iskustvo stečeno radom u modnoj industriji, kao Ready to Wear dizajner, radeći za mnoge poznate brandove poput Nike, 032C, Hugo Boss, Zalando i dr. dizajner je tematizirao proizvodne procese i principe nastanka modne kolekcije i razvoja proizvoda na primjeru modnih dodataka – accessoires-a. Predavanjem je obuhvatio ključne pojmove u fazi nastanka kolekcije poput: razvoja koncepta, trenda, boja, oblika, plana proizvodnje, tehničkog crteža, materijala, vizualnog oblikovanja kolekcije te važnosti računalnih 2D i 3D programa za dizajn i razvoj prototipa u industriji poput: Clo 3D, Tuka 3D i dr. Vizualno je prikazao i obrazložio složenost sustava modne industrije i ključnih pojmova unutar nastanka modne kolekcije od procesa dizajna do realizacije finalnog proizvoda. Istaknuo je kako se u aktualnoj globalnoj modnoj industriji naglasak stavlja na istraživanje i koncept uz koje su inovativni procesi jedni od ključnih faktora za razvoj te nastanak funkcionalnog i profitabilnog proizvoda koji zadovoljava potrebe i želje ciljanog tržišta određenog modnog brand.

U ime Sveučilišta u Zagrebu Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Hrvatskog društva kožara i obuća za održano predavanje Marku Petriću je predsjednica HDKO-a prof. dr. sc. Sanja Ercegović Ražić uručila zahvalnicu i monografiju DIPMOD-a.

Predavanje je održano u suradnji Sveučilišta u Zagrebu Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Studijske jedinice Varaždin i Hrvatskog društva kožara i obućara na poziv dr.sc. Suzane Kutnjak Mravlinčić, više predavačice na TTF-u i članice našeg Društva.