NAJAVA: Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2023.

Published On: 7 travnja, 2023

Zagrebački Velesajam od 10 do 12. svibnja 2023. godine (ulaz otvoren za javnost)

Autorica: Danijela Pustahija Musulin
TEMA:

Modni aktivizam u ekološkim orijentiranim inicijativama na državnom natjecanju srednjih škola Republike Hrvatske u najmanjem sektoru Moda, tekstil i koža

Mladi ljudi generacije Z, današnji srednjoškolci rođeni u vremenu razvoja digitalnih tehnologija, prva su generacija koja formalno uči školski program iz digitalnih izvora. Osim toga, ova generacija kontinuirano neformalno i informalno online uči koristeći Internet, društvene mreže i nove tehnologije koje za veliku većinu odraslih mogu biti nepoznate. Okruženi s puno mogućnosti dolaska do informacija, statistika, činjenica i svega ostaloga više ili manje bitnog za njihov rast i odrastanje donose svoje zaključke i poglede na svijet koji ih okružuje. Školski sustav je pred velikim izazovom kako motivirati i zaokupiti njihovu pažnju. Iz tog razloga natjecanje kao izvannastavna i izvanškolska aktivnosti pobuđuje veliki interes učenika svake školske godine, i to zbog tema koji potiču stvaralački i kreativni proces, što im omogućuje da se socijalno i razvojno angažiraju na problematici koja ih generacijski i osobno zanima. Vrijednosni sustav Zoomersa vrlo je osjetljiv na pitanja društvenih vrijednosti i okruženja, tako da održivi razvoj ima važnu ulogu u stvaranju stupa vrijednosti. Poruke koje šalju predstavnici generacije Z, kao što je Greta Thunberg, snažno odjekuju i potiču na djelovanje klimatskog i ekološkog aktivizma mladih u cijelom svijetu.

Modni aktivizam u ekološkim orijentiranim inicijativama je tema državnog natjecanja srednjih strukovnih škola u Republici Hrvatskoj pod nazivom WorldSkills Croatia (WSC) 2023. u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) koje će se održati na Zagrebačkom Velesajmu od 10 do 12. svibnja 2023. godine. Natjecatelji sektora Moda, tekstil i koža natječu se u tri discipline: Dizajn modnih dodataka, Modni dizajn i tehnologija i Izrada modnih proizvoda. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih sa srednjim strukovnim školama, Školom za modu i dizajn, Zagreb koja je škola domaćin državnog natjecanja i nastavnicima, mentorima učenicima natjecateljima ulaže godinama veliki energiju i financijska sredstva za održavanje državnog natjecanja u najmanjem strukovnom sektoru prema broju upisanih učenika i zanimanjima koja su deficitarna kao što je obućar koje obrazuje samo Gospodarska škola Čakovec i galanterist koji se obrazuju u Varaždinu u Srednjoj strukovnoj školi i Zagrebu u Školi za modu i dizajn te Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava. Na natjecanju se prvi put pojavljuju i prvi maturanti nove kvalifikacije Tehničar modelar obuće i kožne galanterije iz Škole za modu i dizajn, Zagreb i budući dizajneri/dizajnerice modnih dodataka.

U pripremama za natjecanje učenici će istražiti modni aktivizam i korištenje mode kao medija za poticanje društvenih i ekoloških promjena koje utječu na kulturu potrošača u odabiru modnih proizvoda i usluga. Analizirati kolekcije modnog dizajna koje sadrže transparentne komunikacijske poruke usmjerene prema društvu, zajednici, obitelji i individui, a potiču prepoznavanje ekoloških vrijednosti modnih proizvoda sadržane u tehnologiji proizvodnog procesa, izboru materijala, uvjeta rada i prava do korištenja informacijsko komunikacijske tehnologije u dizajniranju, izradi i predstavljanju kolekcija. Kreativnim i inovativnim inicijativama moda postaje snažan alat stvaranja i predstavljanja novih mogućnosti, mjera i rješenja za održivost i klimatske promjene što će učenici predstaviti u svojim kolekcijama.

U disciplini natjecanja Dizajn modnih dodataka (https://worldskillscroatia.hr/dizajn-modnih-dodataka/) natječu se četiri para učenika na temu Geometrijske forme – društveno angažirana moda  u ekološki orijentiranim modnim inicijativama u kolekcijama modnih dodataka. Učenici će izložiti kolekciju modnih dodataka na zadanu temu i predstaviti razvoj kolekcije modnih dodataka u pristupu dizajnu, izboru materijala i dodataka, načinu izrade modnih dodataka i osobnom viđenju teme. Natjecateljska linija kolekcije modnih dodataka konceptualno je povezana cjelina i predstavlja autorski rad s komunikacijskom ekološkom porukom izraženom na aktivan – modno angažiran način i natjecatelj je predstavlja u modulu prezentacije. Osim izlaganja i prezentacije kolekcija modnih dodataka na zadanu temu učenici će u trajanju 14 sunčanih sati pokazati vještine dizajniranja i izrade modnih dodataka koje su stekli učenjem temeljenom na radu u školskim radionicama ali i kod poslodavaca u gospodarstvu. Na natjecanju se očekuju i modne revijske kolekcija ostalih dviju disciplina državnog natjecanja.