NAJAVA – Novi model natjecanja strukovnih zanimanja WorldSkills Croatia 2019.

Published On: 1 ožujka, 2019
Categories: Novosti

 

EuroSkills natjecanje najveće je europsko strukovno natjecanje koje promiče izvrsnost i strukovne vještine mladih do 25 godina života, a održava se svake dvije godine u jednoj od država članica WorldSkills Europe organizacije.

 

Od 26. do 28. rujna u Budimpešti se održalo EuroSkills natjecanje za mlade profesionalce u strukovnim zanimanjima, na kojem je kroz organizaciju WorldSkills Croatia bila predstavljena i naša zemlja.

 

Na samom je natjecanju sudjelovalo 28 zemalja sudionica u 37 disciplina. Natjecanje je posjetilo više od 100 000 posjetitelja.

 

TIM MLADIH HRVATSKIH STRUČNJAKA NA EUROPSKOMe NATJECANJU U VJEŠTINAMA

 

 

 

Naš WorldSkills Croatia tim natjecao se u devet individualnih disciplina (Kamenoklesarstvo, Zidarstvo, Vodoinstalacije i grijanje, Automobilska tehnologija, Hotelska recepcija, Kuharstvo, Frizerstvo, Mrežni razvoj, CNC glodanje) te u dvije timske discipline(Modni dizajn i tehnologija i ICT specijalist).

 

Natjecatelj Ante Burum u disciplini Hotelska recepcija bio je naš najbolji natjecatelj te je osvojio naslov Medallion of Excellence, dok su natjecateljice Tena Šumski i Lorena Conjar u timskoj disciplini Modni dizajn i tehnologije osvojile naslov Best of Nation. U ukupnom poretku ES2018 natjecanja Hrvatska je osvojila 17. mjesto u odnosu prema ukupnom broju osvojenih bodova.

 

 

 

Tena Šumski, studentica TTF-a SJ Varaždin

 

Marija Čališ i Suzana Kutnjak-Mravlinčić

 

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih organizirala je posjet EuroSkills natjecanju u Budimpešti za koordinatore radnih skupina našeg novog modela natjecanja, kako bi lakše osmislili modele za svoje discipline.

 

 

Kratko druženje s kolegicom Verom Žagar iz Obrtničke škole Požega, mentoricom natjecateljica Tene Šumski i Lorene Conjar, tijekom natjecanja u Budimpešti, koja nam je prenijela korisna iskustva i savjete vezane za osmišljavanje i provođenje našeg novog modela natjecanja strukovnih zanimanja za disciplinu Dizajn obuće i kožne galanterije.

 

NAJAVA – Novi model natjecanja strukovnih zanimanja WorldSkills Croatia 2019. održat će se od 26. do 28. ožujka 2019. godine na Zagrebačkom velesajmu.

 

U sklopu projekta ESF „Promocija učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja kroz strukovna natjecanja i smotre“ Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih izradila je novi model strukovnih natjecanja i smotri u Republici Hrvatskoj koji će se primjenjivati od školske godine 2018./2019.

 

WorldSkills Croatia – državno natjecanje učenika strukovnih škola, najveće strukovno natjecanje u ovom dijelu Europe. Tristotinjak najboljih učenika strukovnih škola natjecat će se u više od 30 strukovnih disciplina u kojima će predstaviti stručne kompetencije te demonstrirati vještine potrebne za uspješno obavljanje zadataka karakterističnih za određeno strukovno zanimanje.

 

Novi, osuvremenjeni koncept strukovnih natjecanja usklađen je sa standardima svjetskih i europskih natjecanja mladih u strukovnim vještinama (Euroskills i Worldskills) te sličnim događanjima u drugim zemljama.

 

U našem sektoru Tekstil i koža sljedeće su discipline u sklopu kojih se mogu prijaviti navedene kvalifikacije i zanimanja:

 

4. Sektor tekstil i koža

 

  Naziv discipline Strukovne kvalifikacije i zanimanja
Tekstil Izrada modnog proizvoda Krojač
  Modni dizajn i tehnologija Modni tehničar, Dizajner odjeće ili Krojač i Modni tehničar
Koža Dizajn obuće i kožne galanterije Obućar, Galanterist i novi strukovni kurikul Tehničar modelar obuće i kožne galanterije

 

 

Novi model natjecanja za disciplinuDizajn obuće i kožne galanterijeizradila je radna skupina u sljedećem sastavu: Marija Čališ, koordinator, Suzana Kutnjak-Mravlinčić, član, Mirjana Trubić, član i Anita Zannotti Štulec, član.

 

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih na svojim je službenim stranicama objavila sve potrebne informacije vezane za novi model natjecanjaWorldskills Croatia 2018./2019., worldskillscroatia@asoo.hr.