NOVO SEKTORSKO VIJEĆE IV. TEKSTIL I KOŽA

Novo sektorsko vijeće IV. TEKSTIL I KOŽA sudjelovalo na dvodnevnoj uvodnoj radionici za članove 14 sektorskih vijeća o primjeni Hrvatskog kvalifikacijskog okvira

Published On: 7 studenoga, 2017
Categories: Novosti

11. i 12. srpnja 2017. godine u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava održana je Konferencija na temu Uloge sektorskih vijeća u primjeni Hrvatskog kvalifikacijskog okvira koju je otvorila prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja za četrnaest novih sektorskih vijeća. U svom uvodnom  dijelu  istaknula je: „Moj zadatak i moj cilj je staviti obrazovanje, znanost i tehnologiju ispred ideoloških rovova svih boja, a povezivanje tržišta rada i obrazovanja bit će jedan od mojih ključnih prioriteta u mandatu. Profesore, roditelje, učenike i studente ne zanimaju rovovske bitke lijevih i desnih, već konkretna rješenja i rezultati kako osigurati bolju školu, kako osigurati posao i kako zaustaviti iseljavanje mladih. Ta goruća pitanja rješavaju se upravo ovakvim projektima, a ne političkim prepucavanjima za koja više nemamo vremena“.

Na konferenciji su sudjelovali novoimenovani članovi Sektorskog vijeća IV. Tekstil i koža 28. lipnja 2017. godine od ministrice nadležne za znanost i obrazovanje (Odluka o imenovanju predsjednika i članova Sektorskog vijeća IV. Tekstil i koža, KLASA: 602-04/14-08/00092, URBROJ: 533-20-17-0080):

 1. Danijela Pustahija Musulin, predstavnica Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, predsjednica Sektorskog vijeća IV. Tekstil i koža
 2. Ante Rezo,predstavnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta
 3. Ines Horvat, predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje
 4. prof. dr. sc. Slavenka Petrak, predstavnica obrazovne ustanove, Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
 5. Marija Čališ, predstavnica obrazovne ustanove, Škola za modu i dizajn, Zagreb
 6. Suzana Kutnjak-Mravlinčić, predstavnica obrazovne ustanove, Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
 7. Mirjana Rinkovec, predstavnica poslodavaca
 8. Svjetlana Seljanec Savković, predstavnica poslodavaca
 9. dr. sc. Sanja Ercegović Ražić, predsatavnica sindikata obrazovnog sektora, Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
 10. Ivana Martinko, predstavnica strukovne udruge, Hrvatsko društvo kožara i obućara, Ivančica d.d., Ivanec
 11. Nenad Leček, predstavnik sindikata gospodarskog sektora, Čateks d.d., Čakovec

Nazočnima članovima sektorskih vijeća u uvodnom dijelu obratila se prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, predsjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala te prof. dr. sc. Vladimir Jambreković, dekan Šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na kojem je održana  konferencija.

Prvi dan konferencije mr. sc. Ana Tecilazić Goršić, nacionalna koordinatorica sektorskih vijeća   Ministarstva znanosti i obrazovanja predstavila je ulogu sektorskih vijeća  u provedbi Hrvatskog kvalifikacijskog okvira i metodologiju izrade standarda kvalifikacije, a Irena Bačelić, načelnica Ministarstva rada i mirovinskoh sustava upoznala je nazočne o važnosti povezivanja  tržišta rada i obrazovanja, ulogom alata za rad sektorskih vijeća i metodologijom izrade standarda zanimanja.

Tijekom drugog dana  plan rada i aktivnosti sektorskih vijeća  predstavila je Barbi Svetec, predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja,a osiguranje kvalitete uz primjenu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira prof. dr. Ružica BeljoLučić. Kako povezati standard zanimanja i standard kvalifikacije i radionički dio analiziranja elemenate standarda zanimanja i standarda kvalifikacije realiziran je pod stručnim vodstvom Elisabette Fortunato, voditeljice  odjela za Hrvatski kvalifikacijski okvir, Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Cilj radionica bio je približiti koncept Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira članovima sektorskih vijeća kao ključnih tijela u procesu njegove provedbe kako bi im se omogućilo što bolje razumijevanje i dao temelj za daljnji rad.

Sektorsko vijeće IV. Tekstil i koža je stručno i savjetodavno tijelo koje okuplja sektorske stručnjake iz obrazovnog i gospodarskog sektora, predstavnike sindikata, ministarstva nadležnog za gospodarsvo, poduzetništvo i obrt i instucija za  tržište rada u cilju identificiranja  sadašnjih  i budućih potrebe za zanimanjima  potrebnim za gospodarski razvoj mode, tekstila i kože. U narednom periodu sektorsko vijeće očekuje  vrednovanje prvih zahtjeva za upis standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i skupova ishoda učenja u Registar HKO-a te provedba bazičnih aktivnosti za  primjenu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira kako bi se obrazovanje u sektoru  u Hrvatskoj sustavno usmjerilo prema potrebnim znanjima i vještinama koje bi osigurale učenicima i studentima nastavak obrazovanja, zapošljavanje u sektoru i srodnim sektorima te nastavak osobnog i profesionalnog  razvoja.

Sektorskom vijeću, od listopada 2017.godine, pridružuje se Mirjana Jurman, predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, umjesto Ines Horvat.

Tekst pripremila :

Danijela Pustahija Musulin

Sektorsko vijeće IV. Tekstil i koža