Održan 5. Međunarodni skup kožara i obućara u Varaždinu

Published On: 31 prosinca, 2018
Categories: Novosti

Automatizacijom i novim tehnologijama do veće produktivnosti u kožarsko-prerađivačkoj industriji

Udruženje kožarsko-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore organiziralo je 5. Međunarodni skup proizvođača kože i proizvoda od kože koji se održao 21. studenoga 2018. u prostorima Sveučilišta Sjever u Varaždinu.

Obzirom da je ova industrijska grana jedna od najmanje automatiziranih industrija te joj je potreban tehnološki napredak ovogodišnja tema bila je automatizacija i nove tehnologije.

Tajana Kesić Šapić

Direktorica Sektora za industriju HGK – Tajana Kesić Šapić

U uvodnom govoru obratio se izv.prof.Vlado Tropša, prorektor za nastavu i studentska pitanja  Sveučilišta Sjever Varaždin koji je istaknuo da je suradnja poduzetnika i akademske zajednice nužna za napredak gospodarstva, te da mu je drago vidjeti toliki broj gospodarstvenika na ovome skupu .

Direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić iskazala je zadovoljstvo da je organiziranje Međunarodnog skupa kožara i obućara postalo tradicionalno godišnje okupljanje industrije, akademske zajednice, stručnjaka iz pojedinih tema i studenata. Naglasila je da su inovacije, istraživanje i stručno obrazovan kadar ključ uspjeha svake industrije.

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok pozdravio je prisutne iskazao zadovoljstvo što se ovakav skup održava u Varaždinu.

Ova industrija jedna je od najznačajnijih na ovome području , te zapošljava veliki broj ljudi.

Partneri ovogodišnjeg Međunarodnog skupa bili su Sveučilište Sjever Varaždin, Hrvatsko društvo kožara i obućara, Šivanol d.o.o i Tekstilno-tehnološki fakultet.

Mario Lešina

Mario Lešina

Predsjednik Udruženja Mario Lešina, održao je uvod u temu te istaknuo da su automatizacija, novi softwarei za praćenje proizvodnje i digitalizacija procesa u tvrtkama bitni za unapređenje i ubrzavanje poslovanja, a ujedno su važni i za smanjenje ukupnih troškova proizvodnje i pružanja usluga, što je također izazov ali i prilika za kožarsko-prerađivačku industriju.

Prvi dio skupa bio je rezerviran za predstavljanja novih tehnologija, automatizaciju i softwerskih riješenja.

Prof. dr. sc. Zenun Skenderi predstavio je istraživački projekt Hrvatske zaklade za znanost “Udobnost i antimikrobna svojstva tekstila i obuće”.

Kamen Nedyalkov JUKI CENTRAL EUROPE Sp. z.o o.iz Poljske održao je dvije prezentacije, prvo je predstavio novi automat sa rotirajućom šivaćom glavom: AMS251  i JANET – Program (Software) za praćenje proizvodnje u svim segmentima.

Kamen Nedyalkov

Kamen Nedyalkov

Strojevi su kreirani u suradnji sa stručnjacima za razvoj šivaćih strojeva. Visoki stupanj automatizacije omogućava kontrolu i visoku produktivnost proizvodnih linija kao i prilagodljivost potrebama proizvoda. Pogodni su u proizvodnji izrade kožnih presvlaka za autoindustriju, galanteriju modne industrije. Brzina šivanja je 67 % veća u odnosu na radnika.

Rainer Wolf iz Global International B.V. iz Nizozemske predstavio je STROBEL 441-novu tehnologiju programiranja, te novu generaciju GLOBAL LP 8970.

Strojevi su izvedeni prema zahtjevima proizvođača obuće.  Vrlo su prilagodljive  u proizvodnji obuće. Uz naglasak da su i prihvatljivih cijena. Omogućuju optimalizaciju proizvodnog procesa i ne ovise o vještini radnika. Ne treba naglašavati da se time povećava i produktivnost. Uređaji se mogu dobiti na probu.

Određenim programima omogućena je potpuna kontrola rada radnika, te se postiže potpuna iskoristivost stroja, omogućena je kontrola u svakom momentu i brza reakcija na nastali problem.

Na skupu  su, uz zemlju domaćina, sudjelovali  i predstavnici gospodarskih komora iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Poslovni tajnik Udruženja kožarsko-prerađivačke industrije HGK Branka Prišlić prezentirala je globalne trendove u proizvodnji i distribuciji obuće te istaknula kako u posljednjih 10 godina Europa bilježi rast izvoza za 2,4%, a Azija pad za 1,4%.

Prosječna izvozna cijena obuće iz Azije je u posljednjih 10 godina porasla za 60%.

Najveći proizvođač i dalje je Kina koje proizvede 57,5% obuće u svijetu.

U kožarsko-prerađivačkoj industriji RH zaposleno je 9 996 osoba i to skoro 80 % u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

U ovoj djelatnosti registrirano je 139 tvrtki,  dok  ukupni prihod iznosi 3.383.979.845 kuna . Nažalost plaće su u ovom  sektoru među najnižima, pa je tako prosječna neto plaća u 2017. godini iznosila 3 821 kunu.

Stanje u kožarsko-prerađivačkoj industriji BIH prezentirao je Radovan Pazurević, Potpredsjednik Asocijacije tekstila, odjeće, kože i obuće u VTK BIH koji je ukazao na to da su tvrtke ove djelatnosti u BIH većinom male i srednje tvrtke i najviše orijentirane na LOHN poslove no, da se svakako trebaju okrenuti razvoju proizvodnih procesa, kvalitete i razvoju vlastitog proizvoda.

Aleksandra Mihajlović Bjelić, sekretar Udruženja tekstila, kože i obuće Privredne komore Entiteta  Republika Srpska – Bosna i Hercegovina prezentirala je najznačajnije tvrtke ove djelatnosti.

Milorad Vasiljević-sekretar Udruženja za industriju tekstila, odjeće, kože i obuće Privredne komore Srbije rekao je da je u obućarskoj industriji je registrirano 300 poduzeća, u kojima radi oko 15.000 radnika, uglavnom ženska radna snaga. Ova industrijska grana je izvozno orijentirana, a i uvozno je ovisna. Proizvođači obuće su primorani da uvoze i osnovnu sirovinu za proizvodnju obuće (kožu, svih vrsta), koje nema na domaćem trišžtu. Prerađivački kapaciteti za štavlјenje kože u Srbiji su .zatvoreni, a proizvođači kožne galanterije i obuće kožu uglavnom uvoze iz Italije ili iz Turske.

Iz ovih izlaganja  možemo zaključiti da su problemi kožarsko obućarske industrije vrlo slični u ovoj regiji. Nedostatak bazne industrije, visoka opterećenost gospodarstva davanjima prema državi, nedostatak stručne radne snage kao i problem obrazovanja stručnih kadrova. Niske plaće su i dalje problem ove industrije.

izložba radova srednjih škola 1

Izložba radova srednjih škola

U sklopu skupa održana je izložba radova učenika srednjih strukovnih škola iz Čakovca, Varaždina i Zagreba ali i studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Predsjednik Udruženja Mario Lešina, zaključio je da automatizacijom i novim tehnologijama tvrtke omogućavaju veću produktivnosti ali i bolju kvalitetu.

Posječenost i veliki interes sudionika pokazuje da je skup opravdao svoje inicijative, te vjerujemo da čini dobar temelj za nastavak suradnje zainteresiranih proizvođača kao i struke u cjelini.