Održana Panel rasprava povodom 30 godina gospodarstva i obrtništva u Varaždinskoj županiji

Održana Panel rasprava povodom 30 godina gospodarstva i obrtništva u Varaždinskoj županiji

Published On: 27 rujna, 2023
Categories: Novosti

U Varaždinu u Županijskoj palači 5. rujna 2023. održano je događanje i panel rasprava povodom obilježavanja 30 godina gospodarstva i obrtništva u Varaždinskoj županiji, na kojoj su o svom poduzetničkom iskustvu i izazovima s kojima se susreću u poslovanju govorili obrtnici i poduzetnici.

U panel raspravi sudjelovali su Nada Zver, predsjednica Nadzornog odbora Ivančice d.d. Ivanec, Goran Kanižaj, predsjednik Uprave SICK Mobilisis d.o.o., Boris Kos, vlasnik tvrtke Kos Transporti, Valentina Gladović-Nedić, vlasnica obrta „Svjećarsko-medičarski obrt Slavica“, Krunoslav Novak, vlasnik ugostiteljskog obrta „Stari mlin“, i Lidija Pintarić, predsjednica Ceha frizera Obrtničke komore, vlasnica obrta „Studio Lidija“.

Pozdrave je svima uputio župan Anđelko Stričak, uz kojeg je na događanju bila i zamjenica Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen i drugi uzvanici.

Župan Anđelko Stričak istaknuo je da u Varaždinskoj županiji danas posluju 4.673 trgovačka društava, 3.517 obrta te 7.589 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, što čini ukupno 15.779 pravnih subjekata te svrstava Varaždinsku županiju u treće najrazvijenije gospodarstvo u Hrvatskoj. Naveo je da na ovom području radi i 5.045 stranih radnika iz trećih država. Naglasio je i glavne predstojeće izazove: digitalizacija i robotizacija, održivi razvoj i zaštita okoliša, te radna snaga.

O izazovima digitalne transformacije gospodarstva govorio je Dragutin Gložinić, predsjednik HGK – Županijske komore Varaždin, dok se predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković posebno osvrnuo na promjenu trenda u obrtničkim djelatnostima u posljednjih 30 godina. Predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Varaždin Branka Šaško iznijela je analizu stanja nezaposlenosti u razdoblju od 1993. do 2023.