Predstavljamo studij dizajna obuće Sveučilišta u Zagrebu Tekstilno-tehnološkog fakulteta

Published On: 22 travnja, 2023
Categories: Moda, Novosti

SPECIFIČNE VJEŠTINE STUDENTIMA GARANTIRAJU BUDUĆNOST

Varaždinski Studij dizajna obuće od posebne je važnosti za regiju sjeverozapadne Hrvatske jer su upravo na tom području smještene brojne tvrtke koje se bave proizvodnjom tekstila, odjeće i obuće. Stoga je prisutnost TTF-a u Varaždinu ključna jer obrazuje mlade stručnjake za potrebe gospodarskog sektora i tržišta rada u cijeloj regiji.

Unatoč velikom napretku u području automatiziranosti i robotizacije industrijskih pogona, ljudska ruka, oko i vještina još dugo neće biti zamjenjivi u proizvodnji obuće. Složni su u toj ocjeni studenti i profesori varaždinskog Studija dizajna obuće Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Naime, od 2005. godine Tekstilno-tehnološki fakultet u svojoj Studijskoj jedinici Varaždin izvodi stručni studij Tekstilne, odjevne i obućarske tehnologije. Riječ je o studiju koji je od posebne važnosti za regiju sjeverozapadne Hrvatske jer su upravo na tom području smještene brojne tvrtke koje se bave proizvodnjom tekstila, odjeće i obuće. Stoga je prisutnost Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Varaždinu ključno jer obrazuje mlade stručnjake za potrebe gospodarskog sektora i tržišta rada u cijeloj regiji.
A preddiplomski stručni studij Dizajn obuće smjer je koji se u Varaždinu provodi od 2007. godine te ga je dosad završilo ukupno 80 studenata.

Program studija integrira dizajnerske, inženjersko-tehnološke i prezentacijsko promotivne koncepte u oblikovanju i razvoju prototipova svih oblika i tipova cipela, od modne do obuće specijaliziranih namjena kroz umjetničku i znanstvenu praksu te istraživanje, doznajemo od profesorice Suzane Kutnjak-Mravlinčić, više predavačice Studijske jedinice Varaždin: – Uz općeobrazovne sadržaje te tehnička i teorijska znanja iz obućarske struke, program dizajna obuće uključuje umjetničke i dizajnerske sadržaje te razvija likovne i kreativne sposobnosti i vještine, s posebnim naglaskom na individualnom razvoju kreativnog mišljenja i izraza.

Potičemo eksperimentiranje, istraživanje i inovacije u rasponu od stvaranja ideje do realizacije prototipa. Sintetizirajući stečena znanja, vještine i sposobnosti, studenti stječu kompetencije oblikovanja modela obuće različitih tipova i namjene, od cipela, sandala, čizama, tenisica, dječjih cipelica, radne obuće do nezaobilaznih cipela visokih potpetica – štikli.

Studenti su sudjelovali u izradi obuće za operu – basnu ‘Životinjska farma’, u režiji Krešimira Dolenčića. U projektu je sudjelovalo više od 180 studenata Muzičke akademije, uz podršku gotovo stotinu studenata Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti te Tekstilno-tehnološkog fakulteta

Više o svemu možete pročitati u novom broju univeritas – hrvatske sveučilišne novine