TTF

Predstavljanje TTF-a u sklopu projekta TalentMagnet Razvojne agencije Sjever – DAN u Varaždinu

Published On: 14 listopada, 2022
Categories: Moda, Novosti, Zanimljivosti

Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultet, Stručni studij u Varaždinu, u sklopu projekta TalentMagnet, 30. rujna 2022. je u Studentskom klubu Studentskog centra u Varaždinu Sveučilišta u Zagrebu, organizirao je cjelodnevno događanje u kojem je predstavljen dio aktivnosti ovog studija.

Događanje je moderirala Franka Žuvela Bošnjak dipl.ing,predavač, koja je pozdravila i zahvalila prisutnima na dolasku  a posebno je pozdravila  gospodina gradonačelnika Grada Varaždina, dr.sc .Nevena Bosilja, ravnatelja Razvojne agencije DAN, Željka Bedekovića i prodekanicu za poslovanje TTF, izv.prof.dr.sc. Sanju Ercegović Ražić, koji su se također obratili okupljenim učenicima i njihovim profesorima te ostalima.

Gradonačelnik se u obraćanju organizatorima, učenicima i studentima osvrnuo na cilj projekta TalentMagnet – zadržavanje mladih i talentiranih ljudi u Varaždinu i  Varaždinskoj županiji kojemu je dao potpunu podršku i za koji se i sam zalaže. Istaknuo je da je važno pojačanje aktivnosti radi zadržavanja i privlačenja mladih iz svih krajeva Hrvatske da ostanu i dođu raditi i izgraditi zadovoljan život u Varaždinu. Tom cilju doprinose i dobri primjeri iz prakse iz područja tekstila i obuće koji se predstavljaju i na ovom događanju a tekstil i obuća su segmenti industrijske proizvodnje duge tradicije i velike važnosti za ovaj kraj.

Ravnatelj Razvojne agencije DAN Željko Bedeković je nakon pozdrava ukratko predstavio projekt TalentMagnet, koji je započeo u srpnju 2020. a završava krajem 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je oko  2,5 mil. eura a uključuje partnere iz 12 zemalja, 85% je sufinanciran iz Europskog fonda za razvoj. Svrha projekta je da se mladi zadrže na području Varaždina odnosno na području zemalja partnera, jer je velika tendencija odlaska mladih iz podunavskog područja.

Prodekanica izv.prof. dr.sc. Sanja Ercegović Ražić također je pozdravila prisutne i obratila im se s pozivom da budu hrabri i uporni u realizaciji svoje kreativnosti te je izrazila želju da ih prikazane aktivnosti i dobri primjeri iz prakse potaknu na izražavanje svog punog potencijala, a možda i kroz stručni studij na Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

Nakon pozdravnih riječi radovi studenata stručnog studija za tekstilnu, odjevnu i obućarsku tehnologiju, smjera: dizajn obuće TTF-a prikazani su u filmu „Put pod noge“, autora Vedrana Hunjeka. https://youtu.be/i6umwtmV2gY

U filmu su prikazani modeli obuće i modnih dodatka koje su studenti smjera dizajn obuće realizirali tijekom redovite nastave iz kolegija Dizajn proizvoda od kože, Likovno oblikovanje obuće, Stručna praksa dizajn obuće i Stručna praksa u proizvodnji obuće, mentorice dr. sc. Suzane Kutnjak-Mravlinčić, viši predavač.

Modeli obuće realizirani su tijekom studentske prakse u suradnji sa tvornicama: IVANČICA d.d. Ivanec, MIDAL d.o.o. Varaždin, PROIZVODNJA PG d.o.o. Prelog , JELEN PROFESSIONAL d.o.o, Čakovec LORENZ Shoe Group d.o.o. Varaždin, MEISO d.d. Goričan, MOD-DIZ-OBUĆA d.o.o. Varaždin.

Slijedilo je predstavljanje i predavanja dobrih primjera iz prakse bivših studenata TTF-a.

PREDSTAVLJANJE DOBRIH PRIMJERA IZ PRAKSE

Lucija Šarić Svornik, bacc. ing., dizajnerica obuće, predstavila je svoj put od rodnog Šibenika do Stručnog studija u Varaždinu pa do rada u Zagrebu u  salonu cipela Zlatko (BB Shoes). Radi na izradi gornjišta cipela koje se izrađuju od kože, po mjeri i vodeći računa o željama kupaca. Predstavila je svoj obrazovni put  istaknuvši kako je na TTF-u stekla znanja o procesu izrade obuće – od ideje do gotovog proizvoda, što je potaknulo njezinu kreativnost, a sam grad Varaždin je upoznala i zavoljela.

Sara Stojko, bacc. ing. tex., također dizajnerica obuće, predstavila je svoj put odabira profesije kroz srednjoškolsko obrazovanje, rad i obrazovanje na Tekstilno-tehnološkom fakultetu te trenutnog radnog mjesta u Ivančici d.d. tvornici cipela poznatoj po dječjim cipelama brenda Froddo. Potvrda da je odabir ove profesije upotpunjenje njenih težnji su i dobivene nagrade tijekom studiranja.

Darko Plukavec, inženjer razvoja i konstruktor odjeće zaposlen u tvrtki CAD Studio Varaždin, govorio je o svom skoro 9-godišnjem radnom iskustvu i procesu obrazovanja na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Istaknuo je važnost ustrajnosti u ostvarenju želja i stalnom učenju. Napomenuo je što smatra dobrim u obrazovnom sustavu a što smatra nedostacima. Tako je uz tekstilni studij završio i web dizajn na Visokom učilištu Algebra.

Matej Šišić, bacc.ing.tech.text., odjevni tehnolog svoje izlaganje naslovio je: Priča o odjeći. Nakon stručnog studija na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Varaždinu, otvorio je obrt za proizvodnju i poslovne usluge u Zagrebu. Taj obrt mu je omogućio da radi na poslovima za koje je stekao znanja i vještine, iako nije uvijek jednostavno voditi obrt istaknuo je i prednosti takvog poslovanja. Osim izrade odjeće po mjeri radi na redizajnu odjevnih predmeta, krojačke popravke i organizira tečajeve krojenja i šivanja.

REVIJALNI DIO

Nakon zanimljivih izlaganja primjera iz prakse i nakon kratke stanke, održan je revijalni dio u kojem su studenti (Kristijana Barić, Matija Eršeg, Lamia Farhat i Antun Vinčić) nosili kostime izrađene za operu-basnu Animal Farm Igora Kuljerića. Na operi-basni Animal Farm ostvarena je suradnja Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti i Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kostime su izradili studenti 1. godine diplomskog studija Kostimografije pod mentorstvom doc. art. Barbare Bourek, izv. prof. dr. sc. Irene Šabarić, Franke Karin, ass., dr. sc. Beti Rogina-Car i prof. dr.sc. Ane Sutlović. Cipele za glavne likove osmislile i izradile su studentice 2. i 3. god. Stručnog studija, smjera dizajna obuće; Sara Stojko, Dora Kranjec, Sanja Makšan i Lara Bobek  pod mentorstvom dr. sc. Suzane Kutnjak-Mravlinčić. Ovaj glazbeno-scenski projekt dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za veliki timski znanstveni i umjetnički rad u akademskoj godini 2021./2022.

Slijedila je modna revija na kojoj su predstavljeni radovi studenta TTF-a TOOT, smjera dizajn obuće (odabrani dio modela obuće i modnih dodataka koji su prikazanih i u filmu, mentorica dr. sc. Suzana Kutnjak-Mravlinčić).

Modele su nosile manekenke Plesno manekenskog studia Lena, Stars by Lena.

Frizure i make-up modela u revijalnom dijelu izradili su učenici Srednje strukovne škole Varaždin smjera Frizer i Kozmetičar uz stručno vodstvo mentorica; Meline Martinez, Zdenke Mavriček i Vesne Biankini. Tunike od umjetne kože za potrebe modne revije izradio Josip Petric,dipl.inž. viši predavač.

KREATIVNA RADIONICA: Tekstil i obuća – magnet talenata i kreativnosti

Pod vodstvom dr.sc. Kristine Maršić prisutni učenici, svrstani u 6 skupina, svoje ideje i kreativnost koja je potaknuta i prethodnim prezentacijama, razradili su uz pomoć zadanih smjernica.

Nakon razrade ideja u određeni proizvod, koji je trebao biti vezan uz segment tekstila i obuće,  predstavnici pojedinih skupina su iznijeli o kojem se proizvodu radi i kratku SWOT analizu te razradi plan za pokretanje njegove proizvodnje i stavljanje na tržište. Sve skupine su pokazale veliko zanimanje a nakon međusobnog ocjenjivanja nagrađena je skupina koja je zamislila i razradila proizvodnju stakleno-tekstilne torbice.

Na završetku ovog događanja prisutni su nastavili druženje i raspravu uz domjenak.