Givenchy

Trendovi obuće za sezonu proljeće/ljeto 2019.

Published On: 31 prosinca, 2018
Categories: Dizajn, Moda

Pripremila: Suzana Kutnjak-Mravlinčić, dipl. ing., predavač

Vizija i definicija nadolazećih modnih trendova obuće polazi od koncepta tradicije i obrtništva, postupnog povratka prirodi te sjedinjenja s elementima tehnoloških istraživanja. U razdoblju kontrasta, viškova i obilja, trendovi obuće proljeće/ljeto 2019. istražuju bitno, teže pojednostavnjenju i uklanjanju elemenata koji se smatraju suvišnima. Suvremeno je ono što dolazi sinergijom suprotnih elemenata koji se više ne razlikuju kao biološki ili umjetni, kulturni ili rodni, nego međusobno stvaraju neprestano evoluirajući modni proizvod [1]

Ženska obuća za sezonu proljeće-ljeto svakako je raznolika; od boja, materijala, visine i oblika pete ili potplata, vrste obuće od sandala, sandaleta ili natikača, salonka, balerinka, cipela-čarapa do nezaobilaznih urbanih tenisica. Raznolikost dizajnerskih rješenja obuće dokaz je kreativnog umijeća suvremenog dizajna naglašavajući sinergiju tradicije i tehnoloških istraživanja.

Modeli obuće za sezonu proljeće/ljeto 2019. predstavljeni na Fashion Weeku u Milanu
Modeli obuće za sezonu proljeće/ljeto 2019. predstavljeni na Fashion Weeku u New Yorku
Top trendovi obuće za sezonu proljeće/ljeto 2019. predstavljeni u novostima Voguea

Modni noviteti ili marketinški trik

Sandale Crocs i natikače BenassiNajnoviji trend pokazuje promjenu u modnoj industriji, pojmovi ljepote se mijenjaju te je bolje što je obuća drukčija, raznolikija. Primjer su Sock Crocs, sandala Crocs i čarapa u jednom te Benassijeve natikače koje sadržavaju malu torbicu sa zatvaračem omogućujući nošenje manjih stvari na stopalima. Iako su estetski kriteriji jako različiti. novi praktični koncepti inovativnih primjera obuće privlače pozornost.

S obzirom na to da se tipovi, vrste i namjena obuće i modnih dodataka počinju međusobno križati, stvarajući hibridne primjere, zanimljivo će biti vidjeti što slijedi. Najavljeni noviteti sugeriraju promjene estetskih kriterija, ljepota i „ružnoća“ više nisu suprotnosti, stoga se nameće pitanje: Što je uopće danas „normalna“ cipela?