Zajedničko sudjelovanje TTF-a i Tvornice obuće Ivančica na Festivalu varaždinskih dvorišta

Published On: 9 srpnja, 2024
Categories: Novosti

Radovi studenta smjera Dizajn obuće prezentirani na Festivalu varaždinskih dvorišta 2024.

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Varaždina Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultet, Studijska jedinca Varaždin po sedmi put je sudjelovala je u manifestaciji 9. Festivala varaždinskih dvorišta održanoj 15. i 16. lipnja 2024.

U Atriju Županijske palače izloženi su studentski radovi nastali u sklopu redovne nastave te završni radovi na prijediplomskom stručnom studiju Tekstilna, odjevna i obućarska tehnologija, smjera dizajn obuće i odjevna tehnologija. Izloženi uzorci modela realizirani su tijekom obavljanja stručne prakse u tvornicama obuće: Ivančica d.d. Ivanec, MIDAL d.o.o. Varaždin,  Proizvodnja PG  d.o.o. Prelog, JELEN PROFESIONAL d.o.o. Čakovec,  LORENZ Shoe Group d.o.o. Varaždin, NTT New Technologies  d.o.o. Savska Ves.

Tijekom dva dana u sklopu programa organizirane su i provedene radionice u kojima su sudjelovali brojni posjetitelji.

  • Radionica „Moja skica – moja najcool tenisica“ TTF i Tvornica obuće Ivančica d.d. (voditeljica radionice dr. sc. Suzana Kutnjak-Mravlinčić)

U okviru radionice „Moja skica – moja najcool tenisica“ djeca svih uzrasta osmišljavala su, dizajnirala i crtala svoju personaliziranu tenisicu. Rezultat radionice je više od 50 crteža maštovitih i neobičnih skica tenisica. Odabranu skicu najcool tenisice izradit će u Tvornici obuće Ivančica d.d. i pokloniti pobjedniku.

  •  Radionica izrade nakita i privjesaka od ostataka industrijske kože (voditeljica radionice Franka Žuvela Bošnjak dipl. ing.)

Posjetitelji svih uzrasta rado su sudjelovali u radionici izrade nakita, privjeska i dekorativnih dodataka. Za materijal su koristili ostatke kože različitih boja i oblika. Uz malo mašte dobili su unikatnu uspomenu.

  •  Edukativna radionica i priča o vuni (voditeljica radionice Agata Vinčić dipl. ing.)

Svi zainteresirani posjetitelji su dobili zanimljive sažete informacije o vrlo zanimljivim svojstvima vune, koja je u našoj zemlji trenutno zanemarenim u primjeni. Ove aktivnosti povezane su s radom na projektu INTERREG DRP0200404 Green-Tex: Poboljšanje proizvodnje i potrošnje dunavskog zelenog tekstila i odjeće, na kojem je Znanstveno-istraživački centara za tekstil (TSRC) Tekstilno-tehnološkog fakulteta, uz voditeljicu prof. dr. sc. Sandru Bischof, jedan od partnera, a u kojem se radi na istraživanju primjene prirodnih sirovina autohtonog podrijetla kao što su to vuna i konoplja, u inovativnoj, zelenoj i kružnoj proizvodnji tekstila. Demonstrirano je svojstvo samogasivosti vunenih vlakana u usporedbi s pamučnim vlaknima, koje proizvodima od vune daje dimenziju sigurnosti za zaštitu od požara, uz prirodno svojstvo biorazgradivosti i održivosti. Dobivene spoznaje na edukativnoj radionici o vuni zainteresirani su mogli provjeriti kratkim kvizom o vuni.

Izloženi su i radovi kostimografskog projekta izrade cipela nastali u okviru međuinstitucionalnog projekta opere Životinjska farma, sastavnica Sveučilišta u Zagrebu: Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Arhitektonskog fakulteta i Tekstilno –tehnološkog fakulteta. Studentice 2. i 3. godine prijediplomskog stručnog studija, smjer Dizajn obuće: Sara Stojko, Dora Kranjec, Sanja Makšan i Lara Bobek  pod mentorstvom dr. sc. Suzane Kutnjak-Mravlinčić autorice su personaliziranih cipela za glavne  likove (Mollie i Clover-kobile; Napoleon, Squealer, Snowball, itd.-svinje). Završna, a ujedno i najzahtjevnija faza, obrada dijelova donjišta i spajanje s gornjištem cipela – montaža, je odrađena uz stručnu pomoć u tvornicama obuće Midal d.o.o. Varaždin i Ivančica d.d. Ivanec.

Zahvaljujemo Turističkoj zajednici grada Varaždina i Tvornici obuće Ivančica d.d. Ivanec na sjajnoj suradnji i organizaciji, te svim posjetiteljima i sudionicima radionica na njihovom doprinosu ugodnoj atmosferi i kreativnim uradcima.

Pripremila: dr. sc. Suzana Kutnjak-Mravlinčić